Gezondheidsrisico's
Gezondheidsrisico
van lawaai
Psycho-akoestiek
Deze persoonlijke en subjectieve waarneming van geluid (hinderlijk of niet hinderlijk) kan in relatie worden gebracht met objectieve geluidsmetingen. Zo’n psycho-akoestisch onderzoek onderbouwt dat iemand bij hetzelfde geluidsniveau meer hinder en gezondheidsklachten ervaart dan anderen.
Al vanaf 60dB kan er (blijvende) gehoorschade ontstaan bij langdurige blootstelling en dat neemt alleen maar toe naarmate het geluid harder worden. Het gevolg van langdurige blootstelling aan hard geluid of lawaai is dat het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.
50 dB – prettig
60 dB – onprettig en schadelijk bij langdurige blootstelling
100 dB – onprettig en zeer schadelijk
140 dB – pijngrens en direct schadelijk
Langdurige blootstelling
Je loopt niet alleen gezondheidsrisico’s bij blootstelling aan lawaai. Voor een goede nachtrust stelt de World Health Organization (WHO) dat er niet meer dan 30 dB aan omgevingsgeluid mag zijn. Met te veel geluid in je slaapomgeving verslechtert de kwaliteit van je slaap, rust je minder goed uit en herstelt je lichaam slechter. Dit probleem is extra groot in bijvoorbeeld ziekenhuizen, waar het belang van genezing en herstel nog belangrijker is en het gemiddelde geluidsniveau tijdens de nacht wel 60 dB kan zijn; veel te hard dus.
Gezondheidsrisico’s langdurige blootstelling aan hard geluid: