Wat betekent dat eigenlijk, geluid?
Wikipedia geeft de volgende definitie: “geluid is de hoorbare verandering van de luchtdruk. Geluid kan ook in een ander medium optreden, bijvoorbeeld door drukwisselingen in water.”
De Dikke van Dale beschrijft het als volgt; ge·luid (het; o; meervoud: geluiden) 1 trillende beweging van de lucht die door het gehoororgaan wordt waargenomen
Hele feitelijke definities die niets zeggen over hoe geluid ervaren of beleefd wordt.
Wat is geluidsbeleving?
Geluidsbeleving is heel persoonlijk en afhankelijk van de relatie met geluid. Deze relatie met geluid kan per situatie verschillen. Probeer je maar eens voor te stellen wat het geluid van een koffiemachine met je doet als je je jas hebt opgehangen en klaar bent voor je eerste afspraak van de dag. Of je hoort het geluid van dezelfde koffiemachine terwijl je geconcentreerd bezig bent met een verslag na een complex overleg. Mogelijk beleef je het geluid in het tweede geval anders en ben je afgeleid. Een mooi voorbeeld is de lichamelijke reactie die sommige mensen krijgen als iemand een hap neemt van een knapperig groene appel. Het varieert van acuut kippenvel tot de neiging om weg te lopen; het activeert het vecht-vlucht-mechanisme. Daarentegen zorgen natuurlijke geluiden zoals kabbelende beekjes en het fluiten van vogeltjes over het algemeen voor ontspanning.
Wat is geluidshinder?
Geluidshinder wordt wel gedefinieerd als een verstoring wat wordt veroorzaakt door lawaai of andere hinderlijke klanken. De omgeving wordt dan als onprettig of onveilig ervaren. Dat geldt voor een individu maar kan ook zo worden ervaren door een groep mensen. Het venijnige aan geluidshinder is dat het erger wordt zodra je er aandacht aan besteedt. In dat geval wil je er iets aan doen, want geluidshinder kan het immuunsysteem onderdrukken waardoor er gezondheidseffecten kunnen ontstaan die op langer termijn schadelijk zijn.
Wel horen, maar niet luisteren
Als iets het ene oor ingaat en het andere weer uit. Het is een gezegde waarmee we bedoelen dat iemand wel hoort, maar niet luistert. Heel feitelijk betekent dit dat geluid wordt waargenomen (zie definitie hierboven van geluid), maar de boodschap verloren gaat of niet de aandacht krijgt die het verdient.
Hiermee zouden we het onderscheid kunnen maken tussen horen en luisteren. Dan is horen het geluid ‘vangen’ via of met je oorschelpen en door de gehoorgang transporteren naar je zenuw. En luisteren is het verwerken en betekenis geven door middel van klanken, tonen of woorden aan geluid. Dit gebeurt in het brein en vergt enige inspanning.
Klankbord app
In ons dagelijks leven nemen we continu geluid waar en ons brein is daar dus ook continu mee bezig. Voornamelijk om de mate van urgentie te bepalen. Is het geluid wat we horen belangrijk en moeten we er iets mee?
Om een beeld te krijgen hoe het geluidslandschap in Nederland eruit ziet organiseert Klankbord.nu in samenwerking met het RIVM de Nederlandse Geluidmeetdag.
Met de gratis Klankbord app op je telefoon kun je eenvoudig het geluid meten. Door het beantwoorden van een paar vragen krijgen we inzicht in de geluidsbeleving
Meet je mee?
Iedereen kan meedoen aan de eerste Nationale Geluidmeetdag op woensdag 24 april. Je hoeft hiervoor alleen de Klankbord app te downloaden en de microfoon te kalibreren.
Tussen 13:00 en 17:00 uur ga je buiten het geluid meten. Vervolgens beantwoord je een paar korte vragen en verstuur je de meting. In een paar minuten is het gepiept. Je kunt zo vaak mee doen als je wilt en ook vanaf verschillende plekken. Als het maar buiten is.
Op de website Samen Meten van het RIVM is de kaart van Nederland zichtbaar waarop alle metingen worden weergegeven.