Geluidsvervuiling op de werkvloer

Een zoemende printer, iemand die constant met zijn pen klikt of een collega die tijdens werktijd oefent voor The Voice. Iedereen die een ruimte of kantoortuin deelt met collega’s is bekend met geluidsoverlast op de werkplek. Terwijl je achter je bureau zit te proberen te concentreren, hoor je een vervelend geluid, of twee collega’s beginnen een gezellig gesprek over hun plannen voor het weekend. Hoe meer je je op het geluid concentreert, hoe prominenter het wordt en des te moeilijker om het te negeren.

Wat is geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is niets meer en niets minder dan een negatieve reactie op geluid. Soms is geluidsoverlast op de werkplek een persoonlijke ervaring, maar het kan ook een hele afdeling beïnvloeden. De Gezondheidsraad en de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) spreken van geluidsoverlast als “een gevoel van walging, boosheid, ongemak, ontevredenheid of hinder dat optreedt wanneer geluid iemands gedachten, gevoelens of activiteiten beïnvloedt”.

Psychoakoestiek

We hebben allemaal een unieke ervaring als het gaat om geluid. Hoe we geluid waarnemen, hangt af van verschillende factoren, zoals ons lichaam, onze omgeving en onze cognitieve context. Psychoakoestiek bekijkt diepgaand hoe mensen geluid waarnemen. Psychoakoestiek combineert hoe ons lichaam geluid ontvangt met hoe onze hersenen geluid verwerken en interpreteren. Samen bieden deze disciplines inzicht in het begrijpen van hoe en waarom geluid individuen op verschillende manieren beïnvloedt. Psychoakoestiek kan verklaren waarom de ene persoon niet wordt beïnvloed door geluid op de werkplek, terwijl een andere persoon fysiek ziek kan worden van geluidsoverlast.

De impact van geluid

Geluid heeft een aanzienlijke invloed op het welzijn, de tevredenheid en de taakprestaties van werknemers. Maar omdat we allemaal verschillende voorkeuren hebben voor geluid en de perceptie van geluid kan variëren tussen collega’s, duurt het meestal even voordat geluidsoverlast wordt gezien als de oorzaak van het probleem. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan geluidsoverlast kan leiden tot hoge niveaus van stress, wat het lichaam bepaalde hormonen zoals adrenaline en cortisol kan laten produceren. Langdurige blootstelling aan geluidsoverlast kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Financiële gevolgen

Een positieve geluidsomgeving is zowel voor werkgever als werknemer voordelig. Een geluidsomgeving is het algehele geluidsklimaat op een bepaalde locatie. Het omvat alle aanwezige geluiden, of ze nu natuurlijk zijn of door de mens gemaakt. Het gaat niet alleen om het geluidsniveau, maar ook om de kwaliteit en het karakter van de geluiden in een gebied. Hoe een werkomgeving is ontworpen, is cruciaal voor het welzijn en de prestaties van werknemers. Studies hebben aangetoond dat hoge geluidsniveaus het geheugen en de motivatie belemmeren, terwijl verminderen van geluid herstel en energiebehoud kan ondersteunen. Zorgen voor een positieve geluidsomgeving houdt werknemers tevreden en productief, wat resulteert in hogere retentiepercentages, verbeterde moraal en verminderd ziekteverzuim.

Eenvoudige oplossingen

Er zijn verschillende manieren om het geluidsklimaat van een werkomgeving te verbeteren. Aangewezen stille zones, kantoortenten en ruisonderdrukkende koptelefoons zijn populaire oplossingen die gemakkelijk in elke werkplek kunnen worden geïmplementeerd. Deze oplossingen helpen het probleem te beheren, maar lossen de geluidsoverlast niet op. Een geluidskaart van de werkplek geeft inzicht in de akoestiek van de omgeving en visualiseert de geluidsbron en het geluidsniveau.

Zodra je de geluidsproblemen in de geluidsomgeving hebt gevisualiseerd, kunnen nauwkeurige maatregelen worden genomen om ongewenst geluid te elimineren.

Mogelijke maatregelen zijn:

  • Isolatie verbeteren
  • Repareer geluid- en/of luchtlekken in gebouwen
  • Regelmatig onderhoud van HVAC-units
  • Stille zones of belpods

Hier om te helpen

De Sorama CAM iV64 is een akoestische camera die geluid meet en je helpt bij het detecteren, analyseren en visualiseren van geluid. Met een geluidsniveaumeter en geluidscamera in één vind je de bron van elk geluid. De CAM iV64 is net zo eenvoudig te gebruiken als een smartphone, dus er is geen noodzaak om de experts in te schakelen.

Maar als je toch de mening van een expert wilt of hulp bij het optimaliseren van de werkomgeving van je kantoor, laat het ons dan weten. Ons team van akoestisch experts heeft veel ervaring en diepgaande kennis van akoestische en mechanische techniek, en is zeer bedreven in het gebruik van onze geluidscamera’s. In Nederland werken we ook samen met Heart2Hear, een organisatie die zich richt op het zichtbaar maken van hinderlijk geluid en inzicht biedt in de impact van geluid op de gezondheid.

Scroll naar boven