Op woensdag 24 april 2024 was de eerste Nationale Geluidmeetdag, een burgeronderzoek naar de geluidsbeleving in Nederland. Iedereen werd opgeroepen om met de Klankbord app een geluidsmeting te doen in hun directe buitenomgeving. Na de meting volgde een korte enquête van 5 vragen over hoe het geluid ervaren werd. De meting was vervolgens terug te vinden op het Samen Meten dataportaal. Meer dan 2.700 deelnemers deden 3.400 geluidsmetingen met een app. Het is duidelijk dat het onderwerp geluid leeft in Nederland.
Het was belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meededen aan de geluidmeetdag. Dat hebben we op verschillende manieren gedaan. Via geschreven media, maar ook via het eigen netwerk, nieuwsbrieven en sociale mediakanalen. Ook is er een webpagina gemaakt voor de Nationale Geluidmeetdag, https://www.nationalegeluidmeetdag.nl/.
Resultaten van de Nationale Geluidmeetdag
Tijdens de Nationale Geluidmeetdag zijn door heel Nederland geluidsmetingen gedaan met de Klankbord App. In totaal zijn er bijna 3.400 metingen gedaan met ongeveer 2.800 unieke apparaten, waar samen met Samen Meten van het RIVM een geluidskaart van is gemaakt, zie Figuur 1.
Het volledige rapport is via de onderstaande button direct te downloaden.

Figuur 1: De plekken waar mensen hebben meegedaan zoals te zien op het Samen Meten dataportaal na NGMD 2024).

Figuur 2: verloop aantal geregistreerde geluidmeting over de dag heen (24 april 2024).
In Figuur 2 staan het aantal metingen over de hele dag. Om 9.00, 12.30 en 16.00 uur zijn via de app pushberichten gestuurd. Dit hielp bij het krijgen van metingen. In alle berichtgeving is 16.00 uur genoemd als moment waarop iedereen kon meten. Daarom, is hier de grootste piek te zien. We vroegen mensen om te meten op een plek waar er veel geluid was, en op een plek waar er juist weinig geluid was.
Alle resultaten zijn terug te vinden in het artikel dat onlangs verscheen in het tijdschrift Geluid.
In het kort over de geluidniveaus
Bij het meten van de geluidniveaus hebben we veel geleerd over hoe het beter kon. De locatiebepaling was bij veel telefoons uitgezet zodat we niet goed wisten waar de metingen gedaan waren. Ook het ijken van de telefoon in een stille ruimte was vaak niet goed gegaan. Bij iPhones ging dat beter dan bij Android-toestellen.
Bij de volgende Nationale Geluidmeetdag besteden we hier meer aandacht aan. Voor een goede meting is het belangrijk dat een telefoon geijkt is.
In het kort over de geluidbeleving
De beleving die mensen rapporteerden gaven betrouwbare gegevens. Er waren duidelijk significante verschillen tussen een aantal steden te zien. Voor heel Nederland was het beeld dat ongeveer een derde van de mensen het chaotisch of kalm vonden of iets ertussen in. Dit was te verwachten. We hadden natuurlijk ook aan mensen gevraagd om op een kalme en op een lawaaiige plek te meten.

Bij de geluidbronnen die mensen rapporteerden viel het op dat veel mensen vliegtuiggeluid noemden. Die hadden we nog niet in het lijstje staan. Bij de volgende Nationale Geluidmeetdag nemen we deze bron zeker mee.
De Nationale Geluidmeetdag 2025
We zijn tevreden over de resultaten. Er was wel het nodige wat er beter kan, zo voeren we nu verbeteringen aan de app door. Hoe meer mensen meedoen, hoe interessanter en significanter de resultaten worden. We hopen dan ook dat er weer heel veel mensen meedoen op 30 april: de Nationale Geluidmeetdag 2025!
