Waarom een Nationale Geluidmeetdag?

Op 24 april is het Nationale Geluidmeetdag en roepen we iedereen op om het geluid in zijn omgeving te meten met de Klankbord app. Wat we graag van dit burgeronderzoek willen leren, is hoe mensen het geluid in hun omgeving ervaren. Bij Klankbord willen we graag meer bewustwording creëren voor geluidsoverlast, zodat wet- en regelgeving in de toekomst verschuift van geluidsniveaubeleid naar geluidshinderbeleid. Hoe je geluid ervaart is namelijk heel persoonlijk. In deze blog lees je onze persoonlijke verhalen achter dit initiatief.

Hester Volten Samen Meten, RIVM

Bij Samen Meten van het RIVM ondersteunen we mensen die zelf metingen willen doen aan de leefomgeving. We merkten al gauw dat veel mensen geluid willen meten, en dat vinden we heel interessant. Geluidoverlast kan een grote invloed hebben op je gezondheid, daarom is dat voor het RIVM een belangrijk onderwerp. We zijn heel benieuwd wat mensen zelf meten en hoe ze dat ervaren. Dat kan ons allerlei nieuwe inzichten en nuttige aanvullingen geven op het onderzoek dat we al doen.

Stichting Hoormij.NVVS

Geluid, het is overal. We leven in een wereld vol lawaai: sportwedstrijden, (te) luide muziek, optochten, concerten, de kermis, vuurwerk. Evenementen om van te genieten, maar ook momenten waarop gehoorschade kan ontstaan. Denk aan gehoorverlies, tinnitus of hyperacusis. Gehoorschade is permanent. Hoog tijd dat er meer aandacht komt voor de impact van geluid en mensen die hier dagelijks last van hebben. Daarom vindt op 24 april 2024 Noise Awareness Day plaats.

Judith Veen – Heart2hear

Na een periode van doofheid in 2019 keerde langzaam het geluid grotendeels terug aan één kant. Ik dacht het voor altijd kwijt te zijn! Ik heb leren omgaan met tinnitus als een restverschijnsel uit deze periode. Geluid betekent voor mij weer communiceren, genieten van natuurlijke geluiden, afscheid nemen van stilte en de wetenschap dat ik iets te doen heb op deze wereld.

Esther Noorman – Sorama

Voorheen stond ik nooit zo stil bij geluid, maar sinds ik bij Sorama werk en heb geleerd hoe geluid werkt en de invloed die het heeft op onze fysieke en mentale gezondheid. Dit komt nu goed van pas, omdat mijn zoontje hoog sensitief is. Ik kan me beter in zijn wereld verplaatsen en een omgeving creëren waarin hij goed functioneert en comfortabel is.

Annemarie Lettinga – Merford

Geluid heeft een grote impact op onze gezondheid en welzijn. Merford draagt bij aan het welzijn van mensen door ongewenst geluid te reduceren. Om inzicht te krijgen in de hoeveelheid geluid in ons dagelijks leven draagt Merford aan de landelijke Geluidsmeetdag.

Samenvatting

Herken je je in één van onze verhalen of wil jij ook meer leren over hoe jouw omgeving klinkt? Download dan de Klankbord app. Met de app heb je altijd een handig geluidmeet-tool op zak en tijdens de Nationale Geluidmeetdag op 24 april ontvang je een pushbericht die je naar het onderzoek brengt met een korte enquête. Meet je mee?

Scroll naar boven